(Fransız fizikçi Joseph Niepce tarafından kullanılan ilk fotoğraf makinesi)
FOTOĞRAFÇILIK DERSLERİ I
2005 yılında Fotokritik forumuna yazdığım esprili fotoğraf derslerimi buraya aktarmak istiyorum. Özellikle fotoğraf tekniği ve fotoğraf terimlerini bilen bu konuda meraklılara komik, eğlenceli geleceğini sanıyorum.
Toplam 3 bölümden oluşuyor.
---------------------------------------------------------------
Fotoğrafa yeni başlayan (veya başlamayı düşünen)arkadaşlar için bazı pratik
bilgiler vermek,fotoğrafçılık terimlerine açıklık getirmek istiyorum.
OPTİK ZOOM: Fotoğrafını çekeceğimiz öğeyi yakınlaştırmak demektir.Her tür
makina ile yapılabilir. Örneğin 50 m. ilerideki bir öğeye 2x zoom yapmak için
25 m. ileriye gitmemiz gerekir.Yalnız bir konuya dikkat çekmek zorundayım;
gözümüz vizörde ilerlerken bir taşa veya başka bir nesneye takılarak düşmemek için dikkatli olmalıyız.Ayrıca öğe ile aramızda herhangi bir su birikintisi(deniz,göl,nehir)varsa suya düşme tehlikesine karşıda dikkatli olmalıyız.
Optik zoom yaparken zorlanabileceğimiz bir başka durumda canlı hayvanların fotoğraflanmasında olmaktadır.Fotoğrafçı hayvana yaklaştığında, hayvan uzaklaşmakta bu durumda dar açıda zoom yapmak isterken geniş açıya düşme şanssızlığı yaşamaktayız.Ben böyle olumsuz koşullardan dolayı hayvanat bahçelerini tercih ediyorum.Hayvanların kafesten kaçacak yerleri olmadığın için doya doya zoom yapabiliyorum.Fakat bu durumdada bazı olumsuzuklar yaşayabiliriz.Örneğin bir seferinde fazla zoom yaptığımdan (kafese fazla yaklaşmışım)maymunun biri fotoğraf makinamı kaptı.
KADRAJ: Fotoğraflanacak öğenin fotoğraf kağıdına yerleşiminin ayarlanmasıdır.
Ben kadrajı şu şekilde yapıyorum.Çektiğim fotoğrafı kağıda bastıktan sonra bir makas yardımıyla kenarlarını keserek güzel bir fotoğraf elde ediyorum.Ancak ilk zamanlarda elimde küçücük fotoğraflar kalırken tecrübem arttıkça artık fotoğrafları 20x30cm ebatlarıda bastırıp makasla kestikten (CROP da deniyor.)10x15cm ebatlarında güzel fotoğraflar elde ediyorum. Fotoğrafları dijital ortama geçirebilmek için ise fimli makina ile çektiğim fotoğrafları kağıda bastırıp makasla crop yaptıktan sonra dijital makinem ile fotoğrafın fotoğrafını çekerek bilgisayara aktarıyorum.
EXİF: Bu terim ise fotoğraf çekerken bilinmesi gereken bazı bilgilerin kağıda dökülerek saklanmasıyla oluşan veritabanları için kullanılır.Biraz
yangın kaçış planlaraına benzer(EXİT) Öncelikle vahşi hayatı ve sokak fotoğrafçılarının bilmesi gereken bu bilgiler aşağıdaki başlıklarda toplanabilir.
-Hayvan aniden bize geldiğinde hangi yöne kaçmalıyız.
-Hangi ağaçlara tırmanabiliriz.
-Tanımadığımız birinin fotoğrafını çektiğimizde model bize kızarsa ne yapmalıyız.
Bu tür bilgilerin saklandığı dosyalara exif dosyası denir.
KARANLIK ODA:filmli makinalarla çekilen fotoğrafların neden karanlık odalarda basıldığı sürekli tartışılmıştır.Aslında karanlık odada yapılan bütün işler aydınlık odalarda yapılabilir.Fakat fotoğrafçılar sanatçı ruhlu insanlar olduğundan yaptıkları işe konsantre olabilmek,Kendisini meşgul eden gereksiz kişilere,eşlerinin dırıdırına mani olmak için karanlık odayı icat etmişler ve günümüze kadar sürdürmüşlerdir.
MAKRO: fotoğrafı çekilecek öğenin önüne büyükce bir büyüteç koyarak
çekmek demektir.Yine canlı hayvanları çekmenin bazı zorlukları vardır(böcek v.b)Bir arkadaşınızın büyüteci tutmak için size yardım etmesi gerekir.Doğada böcek veya kelebek önde büyüteçle peşinde koşan bir kişi ve bunların peşinden elinde fotoğraf makinasıyla koşan ikinci bir kiş görürseniz bunlar makro foto çekmeye çalışan fotoğrafçı ile ona yardım eden arkadaşıdır.
Bu günlük fotoğraf derslerimizde anlatacağımız konular bunlar.Katkı yapacak arkadaşlarında görüşlerini bekliyorum.
Diğer bir dersde görüşmek üzere...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder