15 Aralık 2009 Salı

Bitki Akvaryumu serüvenim.


Bitki akvaryumu (veya bitkili akvaryum) maceram 3 yıl önce başladı Akvaryum özelliklede bitki akvaryumu gerçekten sabır ve teknik bilgi isteyen bir hobi.İnatçı, sabırlı ve detaycı bir kişiliğe sahip olmayanların başarıya ulaşması bence zor. Benim bu uğraşdaki maceramıda kısaca özetlemek, yeri geldikçe su altında oluşturduğumuz bu yapay bahçeler hakkında bilgileri paylaşmak istiyorum.
İlk fotoğraftaki, akvaryumumun bu yılki durumu.
Gerçi bugünkü hali diyemem.Birkaç hafta önce tabandaki subulata bitkisini tamamen sökerek 10-15 kökünü yeniden diktim. Çünkü bu bitki gençken; kısa boylu olarak yatay gelişiyor ve kısmen bir zemin bitkisi gibi davranıp kullanılılabiliyorken, yıllar geçince yukarı doğru uzama ve kontrolden çıkma eğilimi gösteriyor. Akvaryum 100 lt ,Tüplü sistem Co2 gübrelemesi yapıyorum. Çok düzenli olmamakla beraber; Mikro element gübresi,Demir gübresi, fosfat ve nitrat ilavesi yapmaya çalışıyorum.Dijital ph metre ile sürekli ph ölçümü yapılıyor.Kışın ısıtma,yazın ise fanla soğutma yapıyorum.50 watt aydınlatma günde 10 saat açık kalıyor.İki yıldır devam eden bir akvaryum.Gerçi kısa süre önce 4-5 gün akvaryumdan uzak olmam (bir iş gezisi) sebebiyle ph seviyesinin aşırı düşmesi sonucu akvaryumdaki balıklarımı kaybettim.

Şu an sadece bitki akvaryumu olarak devam ediyor. Akvaryumdaki bitkilerden bahsetmek, meraklıları için isimlerini sıralamak gerekirse;
-Sagitaria Subulata (zeminde bolca görünen, en öndeki cüce sazlar)
-Anubias Afzeli (sağ ön köşede , 3-4 kök olarak görünen)
-Limnophilla aquatica (açık yeşil arka fonda ortada fazlaca, sağda birkaç kök olan)
-Limnophilla aromatica (Beyaz borunun altında olan 2 kök ve daha kısa boylu ortada olan 2 kök.Uzun ince yapraklı olan. En gösterişli bitkilerden biri)
-Ludwigia Repense (Gül deniyor. Yine beyaz çıkış borusunun tam altında hatta ona dokunan bitki. Bu kırmızı gül olarak anılıyor. Yeşil türüde var.
-Bacoba monieri ( sol kenarda orta boylu küçük yapraklı olan bitki)
-Cryptocoryne balansae (Tam ortada kılıç şeklinde koyu kırmızı yaprakları, üzerinde salyangoz olan)
Ayrıca bir kaç tür daha pek görünmeyen bitki çeşidim mevcut.
Önümüzdeki dönemlerde deneyimim ve bilgim elverdikçe bitkili akvaryumla ilgili bazı bilgiler vermeye çalışacağım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder