27 Nisan 2010 Salı

Şimdide yemek :) Yoğurtlu Kupes

  Değişik lezzetler tatmayı, denemeyi severim. Özellikle sofistike diyebileceğimiz yemeklerle ,memleketimizin yöresel yemekleri ilgimi çeker . Bu anlamda gurme programlarını  zaman zaman izler, kitapları(elime geçerse) karıştırırım. Yani aslında bu ilgim yüzeysel bir ilgiden öteye pek geçmiyor. Ancak uzun aralıklarla da olsa bazen gaza gelip yemek denemeye giriştiğim olmuştur. Örneğin üzerinden bir kaç yıl geçmiş olsada  Foça'nın yerel yemeği Yoğurtlu Kupes balığını başarılı şekilde yapabilmiştim. (bakınız fotoğraf...)
  Öncelikle TDK internet sitesine baktım. Çünkü Bu balık için o kadar farklı söyleyişler var ki; ,insan hangisinin doğru olduğunu bilemiyor.  Gopez, gopes, gupes, gupez, kopez, kupes şeklinde söylensede doğrusu; KUPES miş.Yoğurtlu Kupes'in yapılışıyla ilgili püf noktalarını engin tecrübeme dayanarak açıklarsam :) ( şaka şaka iki defa yaptım sadece) ancak bir kaç tesbitimi aktarabilirim. Kızgın yağda kızarttığımız balıklara yoğurt ve sosla aynı mantı mantığıyla servis ediyoruz.
1- Balığın gerçekten taze olması çok önemli.
2- yağ iyice kızmalı ki, balıklar kızarırken fazla yağ yutmasın.
3- Balıklar iyi kızarmalı. üzerine dökülen yoğurdun nemini aldığında fazla yumuşayıp ağırlaşmaması için biraz gevrek olması gerekiyor.
  Yanında güzel bir salata (örneğin bizim gibi börülce salatası v.b.) olduğunda mutfağımızda bir araya gelmeyen yoğurt ve balık ikilisiyle değişik bir lezzet tatmış olursunuz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder