15 Temmuz 2012 Pazar

KORUK VE KORUK SUYU

   
      Çok uzun bir zaman oldu buraya yazmayalı. İş, güçmü sorun, gündelik kaygılarmı daha bir çok mazeret üretilebilir. Tembellikte var serde , yoksa yoğun olduğumu söylemem doğru olmaz.
   Neyse bu gün koruk ve  koruk suyundan bahsetmek istiyorum, tam mevsimi. Bir çoğumuzun artık haberder olduğu gibi üzüm,üzüm suyu( ve şarap:)) ve üzüm çekirdeğinde doğanın en güçlü antioksidan maddeleriyle yüzlerce yararlı madde bulunuyor. Üzümün olgunlaşmamış evresi olan korukta bir çok değişik şekilde kullanılabiliyor. Koruk da üzümün şifalarını büyük oranda barındırıyor. Ayrıca ekşiliği dolayısıyla değişik kullanım alanları bulabiliyor. Örneğin bamya yemeğinin olmazsa olmazı. Çocukluğumda salatalarda limon suyu yerine mevsiminde koruk suyu kullanılır ve salataya değişik ve güzel bir aroma katardı. Bu günlerde salatada denemenizi tavsiye ederim.
    Başka bir koruk ürünüde Koruk suyu veya koruk şerbeti dediğimiz çocukluğumda, gençliğimizde Ödemiş'te bir çok yerde bulabildiğimiz lezzetli içecektir. Bir kaç gün öncede Kemeraltı'nda  bir kafede rastladım koruk suyuna, tabi afiyetle bir bardak götürdüm. Koruk temin edebilirseniz evde yapmak zor değil. Aynı limonata yapar gibi yapılıyor. Sıkılan koruk suyu sulandırılıp, damak tadına göre şeker ilave edilerek koruk suyu hazırlanabilir. Sıkmak zor kısmı biraz . Koruklar havanla parçalanıp süzülüyor. Önemli olan koruk suyunu çıkarmak rondo , robot türü yardımcı araçlarla, meyveyi parçalayacağından sanırım iyi sonuç alınmaz. (bunu denemedim). Yada üzümü ezdiğimiz gibi üzüm presi veya ayakla ezmek en doğrusu. Niye bu kadar uğraşıyoruz derseniz; öncelikle bu sıcaklarda bir bardak soğuk koruk suyu harika bir lezzet.   Üzümdeki tanen maddesi birazcık gırtlağınızı okşayıp geçiyor.Doğallığı ve faydaları ise başka bir güzel tarafı mideyi rahatlattığı,hazmı kolaylaştırdığı, antioksidan özelliği gösterip zararlı maddelerin vücuttan atılmasına yardım ettiği ve iştah açtığı bilinir. Kola, fanta gibi içeceklerden çocuklarımızı uzak tutmak için alternatif doğal içeceklerden biri olarak düşünebiliriz. Her zaman bulmak mümkün olmadığından, fazla miktarda konsantre olarak şekerle hazırlanan koruk suyu buzdolabında saklanıp gerektiğinde sulandırarak kullanılabilir.Böylece aylarca kullanılabilecek bir içecek elimizin altında hazır olur.
   Doğadan ve onun ürünlerinden doğru şekilde yaralanmak herzaman mümkündür.

2 yorum: